Bodrogolaszi településről röviden

A borairól híres Tokaj-Hegyalja északi részén, Sárospatak tőszomszédságában, a szőlőkkel borított hegyoldal és a kanyargó Bodrog folyó között terül el a nevében egykori lakói emlékét őrző község, Bodrogolaszi. Fő látnivalói a Lónyay-család XIX. század közepén emelt romantikus kastélya, illetve az, hogy a településen három vallásfelekezet egy-egy templomának tornya emelkedik az ég felé. Közülük a görög katolikus templom mai formáját 1802-ben nyerte el, a reformátusoké 1793-ban épült, míg a keleten, közvetlenül a folyó partján álló, teljes egészében faragott kváderkövekből épített római katolikus templom a legértékesebb Árpád-kori építészeti emlékeink sorába tartozik.
Bodrogolaszi jellegzetes bodrogközi település, a Bodrog partján fekszik. A Zempléni-hegységből lefolyó patakok homokos üledékeiből álló homokkúpján az újpleisztocénben futóhomokos felszín képződött. A Bodrog a formák nagy részét lepusztította, zömmel újholocén öntésképződmények, réti agyagok és lápos-kotus üledékek borítják felszínét. A Bodrog közelsége miatt időnként magas talajvizű a terület.

A vízitúrabázisnak helyet adó település elhelyezkedése

Bodrogolaszi Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sárospataktól Szerencs irányában 3 km-re található. A települést csak metszi főforgalmi út, elhelyezkedése miatt nincs átmenő forgalma. A falu lélekszáma 860 fő. Közúton Miskolc felől megközelítve, a 37. számú főúton Sárospatak előtt 5 km-rel kell letérni jobbra. A Debrecen felől érkezőknek ajánljuk a kerékpárral történő megközelítést is. Tiszalökig vonattal érdemes jönni, onnan kb. 40 km-en keresztül, gyér forgalmú mellékutakon lehet a faluba eljutni. Debrecenből napi két busz indul Sátoraljaújhelyre, és ezek megállnak Bodrogolasziban. A falu vasúton is elérhető, vonattal utazóknak a Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon közlekedő személyvonatról Bodrogolasziban kell leszállni.
A túrabázis a falu Sárospatak felőli szélén, a folyópartra levezető utolsó utca – Brádafalva utca 31–33. – végén található a folyóparton. A bázis és folyó között található gépkocsiforduló kiválóan alkalmas a parkolásra, a túrabázishoz tartozó stég (kikötő) pedig a bázis előtti Bodrog-parti füzes-nyáras sávban található, néhány tíz méternyire.

Forrás: www.bodrogolaszi.hu

A Bodrogköz áttekintő-térképe
1 : 35 000